Rosacea: oorzaken en behandeling

Rosacea is een huidaandoening, waarbij er op de wangen, de kin en/of de neus een felrode kleur ontstaat. Het gaat om een chronische huidaandoening die verschillende kenmerken kan laten zien. Zo kunnen er puistjes, bultjes of uitgezette bloedvaatjes ontstaan. Hierdoor wordt rosacea vaak vergeleken met acne, maar er is wel een belangrijk verschil. Rosacea ontstaat vaak op latere leeftijd, terwijl acne zich in de puberteit ontwikkelt. De huidaandoening Rosacea is niet gevaarlijk of besmettelijk. Het is vooral het cosmetische aspect dat ervoor zorgt dat veel mensen rosacea willen (laten) behandelen.

Wat is de oorzaak van rosacea?

Bij rosacea is de bovenste huidlaag aangetast, waardoor de huid veel gevoeliger is voor diverse invloeden, waaronder ook het weer. Dit zorgt ervoor dat er ook makkelijker ontstekingsreacties ontstaan. Daarnaast staat ook vast dat er in een gezonde huid een veel kleinere aanwezigheid van de Demodex mijt aanwezig is dan bij een huid met rosacea. De mijt laat zich in de rosacea huid tot wel 20 keer meer zien en ook hierdoor ontstaat er ontstekingsvorming. Toch is er nog altijd geen eenduidige oorzaak van rosacea vastgesteld.

Meerdere factoren beïnvloeden rosacea

Wetenschappers/dermatologen hebben, tot nu toe,  geen eenduidige oorzaak gevonden maar er is inmiddels wel vastgesteld dat er meerdere factoren zijn die invloed hebben op rosacea. Zo wordt rosacea verergerd door roken en ontstaat er meer roodheid na het nuttigen van alcohol, diverse kruiden, soja, zuivelproducten, bepaalde soorten thee en koffie. Het weer heeft invloed op rosacea en ook bepaalde medicijnen, zoals vaatverwijdende medicatie en corticosteroïden, verergeren de klachten.

Diverse emoties, zoals schaamte, angst en boosheid, en stressgevoelens zorgen ook voor extra roodheid. Tot slot kan rosacea verergeren wanneer de huid wordt behandeld met agressievere schoonheidsbehandelingen, zoals microdermabrasie en scrubben, en wanneer er gebruik wordt gemaakt van huidverzorgingsproducten die irriterende bestandsdelen bevatten.

Het effectief behandelen van rosacea

Huidtherapeuten en dermatologen werken al jaren aan een mogelijke behandeling van rosacea. Er zijn meerdere soorten behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat de rosacea een halt toe wordt geroepen. Onder deze mogelijkheden vinden we een vaatlaserbehandeling, medicatie, zalven en crèmes. Daarnaast kunnen bepaalde soorten shampoo en zeep worden vermeden en kan het aanpassen van het drank- en voedingspatroon helpen. Omdat rosacea een chronische aandoening is kan rosacea niet worden genezen. Behandelingen zorgen er enkel voor dat de aandoening zo veel mogelijk onder controle wordt gehouden.

Wat kan Aurora Dionis voor u betekenen?

Wij kunnen een uitgebreide huidanalyse maken, zodat wij op basis daarvan kunnen bepalen wat de beste behandelmogelijkheden voor u zijn. Vervolgens stellen wij een behandelplan op en kunnen wij u gaan behandelen. Uiteraard bieden wij u ook de nodige verzorgingsproducten voor thuis en adviseren wij u op alle vlakken. Deze behandeling mag misschien wat kosten, maar zorgt wel in een keer voor een goede aanpak van rosacea. Hierdoor hoeft u niet onnodig andere potjes meer te kopen die zorgen voor minder resultaat. Maak direct online een afspraak bij Aurora Dionis of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.