Leer je eigen type huid kennen

We hebben er allemaal wel een keer van gehoord of tenminste gelezen op een label of verpakking: "voor de droge huid" of "voor de extra gevoelige huid". Maar hoe weet je nu daadwerkelijk welk type huid je hebt?

Om deze vraag te beantwoorden is het eerst belangrijk om iedere huid te kunnen indelen.

Normale huid, droge huid, vette huid, gevoelige huid, gemengde huid, rijpere huid, en de probleem huid

Huidtype: normaal

De normale huid heeft geen bijzonderheden wat betreft de grootte van de poriën, de dikte van de huid en doorbloeding. Hij houdt zichzelf goed gehydrateerd, heeft daarmee een goede vochtbalans en het talg (huidvet) raakt goed over het huidoppervlak verdeeld. Een normale huid heeft voldoende aan lichte ondersteuning van de huidbalans.

Ik heb een normale huid

Huidtype: droog - zeer droog

De droge tot zeer droge huid is dun en heeft fijne poriën. De talgklieren scheiden meestal minder talg af dan bij andere huidtypen. Een zeer droge huid kan ongemakkelijk gespannen en zelfs ruw zijn of jeuken. Een droge huid is zowel vetarm als vochtarm. Een droge huid en een extreem droge huid heeft vocht én rijke voeding nodig. 

Ik heb een (zeer) droge huid

huidtype: vet

De vette huid heeft grote poriën en is dikker dan andere huidtypen. Hij krijgt relatief snel mee-eters en is vaak slecht doorbloed. Een vette huid kan te actieve talgklieren hebben, waardoor een olieachtig laagje ontstaat dat de kans op acne vergroot. De vette huid krijgt niet snel rimpels. De verzorging van deze huid is niet gebaat bij een agressieve reiniging. Een te actieve reiniging zet de huid aan tot extra reageren. Een zachte reiniging en ook afgestemde voeding zijn nodig om de huidbalans te reguleren.

Ik heb een vette, acne huid

Huidtype: gevoelig, zeer gevoelig

De meeste mensen met een gevoelige huid weten dit direct. Een gevoelige huid kan snel reageren op verschillende factoren, zoals weersomstandigheden, reinigen en verzorging. Roodheid is een van de meest voorkomende kenmerken van een gevoelige huid en kan ook gepaard gaan met jeuk, schilfers en irritatie.

Een allergische reactie op verkeerde verzorgingsproducten is een veelvoorkomende oorzaak van een gevoelige huid. Het is dan ook belangrijk om verzorgingsproducten te vermijden die allergiserende stoffen bevatten en de zuurmantel van de huid niet aantasten.

Naast het vermijden van allergiserende stoffen en het gebruik van geschikte verzorgingsproducten, is het ook belangrijk om de huid voldoende vocht en voeding te geven om de huidbalans gezond te houden.

Ik heb een gevoelige huid

Huidtype: gemengd, gecombineerd

Bij een gemengde huid zijn de delen op het gezicht die in de ‘T-zone’ zitten (voorhoofd, kin en neus) vaak iets vetter. De rest van de huid is (soms) iets droger of normaal. In feite tref je een combinatie aan van zowel het huidtype vet én droog. De gemengde huid heeft baat bij een zachte reiniging om zowel de huid niet uit te drogen en de vettere zones niet tot extra talg aanmaak aan te zetten. De afgestemde verzorging zal zowel vocht als voeding bevatten. 

Ik heb een gemengde / gecombineerde huid

huidtype: rijpere huid

Een rijpe huid is geen echt huidtype, maar staat voor de huid waarbij de fysiologische functies afnemen. De toenemende vorming van rimpels is een typisch kenmerk van een rijpere huid. Door de jaren heen verandert de hormoonhuishouding en werkt het celmetabolisme trager, waardoor de huid minder elastisch en veerkrachtig wordt.

Ik heb een rijpere huid

Huidtype: probleem huid

De probleemhuid kan verschillende oorzaken hebben. Roodheid of pijn kunnen symptomen zijn

Welk huidprobleem heb ik?

Vragen of twijfel?

Laat een bericht achter

Is er twijfel over welk huidtype je hebt of welke producten het best passen bij jouw huid? Check de aankoophulp of stuur ons een berichtje. We geven jou zo spoedig mogelijk een bericht terug!

Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.