Psoriasis


Psoriasis is een chronische en terugkerende ziekte waarbij geïrriteerde vlekken op het lichaam en de hoofdhuid ontstaan die zijn bedekt met zilver-grijstinten. Deze ovaalvormige wondjes liggen op de huid en kunnen centimeters tot decimeters groot worden. De ziekten kan in fasen opkomen en weer gaan, waarbij herstel en verergering elkaar in onregelmatige periodes afwisselen.

Psoriasis kan op elke leeftijd voorkomen en wordt vaak mede veroorzaakt door factoren met een genetische aanleg. De ziekte is niet besmettelijk, maar heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Bij ontstekingen kan psoriasis erge jeuk veroorzaken. In combinatie met het aangezicht van de wondjes op de huid kan de ziekte gevoelens van schaamte oproepen en op termijn zelfs isolement veroorzaken.

Er is nog veel onduidelijk over de oorzaken en oplossingen van psoriasis. In combinatie met (medische) behandelingen kan voeding met veel antioxidanten bijdragen aan het herstel van de huis en terugslag voorkomen. Vet voedsel, vlees, alcohol, sterke kruiden en voedingsmiddelen met bewaarmiddelen en additieven zijn af te raden. Groenten en fruit, granen, bonen, noten, vis en schaal- en schelpdieren zijn aan te raden. Omega3-supplementen van algen of capsules met eveningprimrose olie kunnen ontstekingsremmend werken.

Psoriasis behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor psoriasis die goede resultaten kunnen geven. Allereerst wordt er een uitgebreid huidanalyse gemaakt en een behandelplan opgesteld met de verschillende mogelijkheden.

De keuze kan vallen op:
Verweken en reinigen van de huid met zeer milde ingrediënten, zachte peeling of een combinatie van de boven genoemde opties.

Afvoerend massage, masker, dag verzorging en advies voor thuis.

Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.