Eczeem


Eczeem is een generieke term om verschillende soorten ontstekingen van de huid mee aan te duiden. Het woord komt van het Griekse ‘ekzein’, wat ‘aan de kook’ betekent. Niet gek dus dat eczeem de huid doet zwellen en rood maakt. Schilfers en vochtblaasjes zijn eveneens uitingen van eczeem. De huid kan daar heel erg van gaan jeuken.

Eczeem kan erfelijk zijn, maar de ziekte kan ook worden veroorzaakt (en verergerd!) door pollen, huisstofmijt, sterke schoonmaakmiddelen, make-up, voeding en/of wollen kleding. Van stress en hevige angst is bekend dat ze eczeem kunnen verergeren. Het is sterk aan te raden om irriterende stoffen als oplosmiddelen, tabaksrook, verven, bleekmiddel of verzorgingsproducten met alcohol of parfum te vermijden. Heet douchen en/of baden is ook af te raden.

Om uit te zoeken of er sprake is van allergie is het belangrijk om een huidtest te laten doen bij de dermatoloog. Huisartsen en dermatologen schrijven voor de behandeling van eczeem vaak hormoonzalf voor (corticosteroïden), die de huid dunner en kwetsbaarder maken. Deze medicijnen mogen slechts met mate en voor een beperkte periode worden gebruikt.

Eczeem behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor eczeem die goede resultaten kunnen geven. Allereerst wordt er een uitgebreid huidanalyse gemaakt en een behandelplan opgesteld met de verschillende mogelijkheden.

De keuze kan vallen op:Verweken en reinigen van de huid met zeer milde ingrediënten, zachte peeling of een combinatie van de boven genoemde opties.

Afvoerend massage, masker, dag verzorging en advies voor thuis.

Een afspraak maken

Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.