Zonbescherming tijdens de wintersport

Zonbescherming tijdens wintersport. Filter keuze Aurora Dionis

De winter loopt al op zijn einde en de voorjaarsvakantie staat voor de deur.
Zonbescherming tijdens de wintersport is net zo belangrijk en onmisbaar als je ski's of snowboard. In de bergen is de lucht schoon, helder en strakblauw, waardoor de UV-straling veel sterker is ook als de zon niet schijnt. UV straling bereikt jouw huid ook als het bewolkt weer is. Door weerkaatsing van de zon op de sneeuw verbrand jouw huid nog sneller. 

Weet jij waar je op moet letten bij de aankoop van een zonnebrandcrème.

Aan het strand is het zonlicht fel en ook het water weerkaatst de UV-straling. Als de huid te lang wordt blootgesteld aan UV-stralen, kunnen die huidveroudering en DNA-schade veroorzaken. Een goede bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen is dan ook noodzakelijk. Toch blijft het lastig een goed product te kiezen.

Zonnefilters 

Mijn cliënten hebben mij regelmatig gevraagd of ik producten met zonnefilters ga ontwikkelen. Nadat ik me heb verdiept in de wetenschappelijk literatuur heb ik besloten dat (nog) niet te doen. Bij Aurora Dionis Dermacosmetics staan huidvriendelijkheid en milieuvriendelijkheid voorop. Met de bestaande opties voor zonnefilters zijn die in mijn beleving niet volledig gegarandeerd.


Soorten filters 

Op het eerste gezicht zijn de benamingen van de verschillende soorten zonnefilters nogal verwarrend. Een chemisch filter heet ook wel organisch, omdat er koolstofverbindingen inzitten. Organisch verwijst dus niet naar biologisch of natuurlijk, maar naar de tak van scheikunde die zich bezighoudt met organische verbindingen.

Chemische filters 

Chemische filters absorberen ultraviolette stralen. Voorbeelden zijn benzophenone, avobenzone, octocrylene en methoxycinnamate. Een nadeel van chemische filters is dat ze door de bovenste huidlaag dringen en irritatie kunnen veroorzaken. Bovendien zijn ze niet goed voor het milieu. Van benzophenone is bekend dat het koraal aantast.


Fysische filters 

Tegenover de chemische filters staan fysische of minerale filters. Dit zijn ‘echte’ natuurlijke filters. Tenminste, als je ‘natuurlijk’ definieert als de tegenhanger van synthetisch, namelijk stoffen die weinig chemische bewerkingen hebben ondergaan.
Een fysisch filter legt een laagje op de huid dat zonnestralen weerkaatst. Voorbeelden van minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Als de deeltjes niet kleiner zijn gemaakt met behulp van nanotechnologie geven ze alleen wel een witte waas op de huid.

Hoewel fysische filters minder irriterend zijn voor de huid, kunnen ze ook slecht zijn voor het milieu. Dat risico is het grootst bij zwemmen als het hele lichaam is ingesmeerd. Tijdens wintersport heeft alleen het gezicht bescherming nodig tegen de zon.

Eigen ervaring 

Zelf gebruik ik zo min mogelijk zonnebrandcrème. In de zomer blijf ik op de heetste uren van de dag in de schaduw en de rest van de dag draag ik dunne kleren en een hoed. Ben ik toch langer in de zon dan smeer ik mijn gezicht in met een fysisch filter. Dat geeft wel een witte waas, maar dat heb ik liever dan een irritatie van mijn gevoelige huid.

Lees hier de laatste onderzoeken over Titaandioxide en Zinkoxide

Lees hier de laatste onderzoeken over Chemische en Fysische filters
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.