We are a family business fully established in Hilversum, Netherlands for over 13 years . Due to recent high international demand, we are in the process of translating and giving access to our online shop to English speakers. Do not hesitate to contact us for questions on international shipping.

  • contact
  • T. +31 (0)6 44720906
  • Log in
  • Cart (0)
  • Nederlands NL English EN

Plastic verpakkingen: wel of niet?

Plastic verpakkingen: wel of niet?

Toen ik op zoek ging naar de juiste verpakking voor mijn producten ging er een wereld voor me open. Ik wilde Aurora Dionis Dermacosmetics zo duurzaam mogelijk verpakken zonder in te leveren op productkwaliteit en -veiligheid. Dat bleek best lastig.

Ontstaan verpakking 

Eerst wilde ik helemaal geen verpakkingsmateriaal. Het leek me een mooi en vooral duurzaam idee als klanten met hun eigen flessen naar de salon kwamen om ze te laten vullen. Helaas was dat niet hygiënisch. Als een hervulbare fles niet goed genoeg is schoongemaakt kan het product bederven en dat is niet de bedoeling. De industriële standaard voor schone productie is nu eenmaal een stuk strenger dan de huishoudelijke.

Vervolgens ging mijn voorkeur uit naar glazen flessen met een pompje. Glas is een duurzame grondstof omdat je het in principe eindeloos kunt hergebruiken. Het nadeel van glazen flessen met een pompsysteem is echter dat ze niet luchtdicht zijn. Elke keer dat je pompt, komt er een klein beetje lucht in de fles, waardoor het product sneller oxideert. Bij oxidatie verouderen de werkzame stoffen, zodat ze hun kracht verliezen in de periode dat het product wordt gebruikt. Soms kan een geoxideerd en dus ‘verouderd’ natuurlijk product zelfs huidproblemen veroorzaken of bestaande huidproblemen verergeren.

Hoewel ik het niet van plan was, kwam ik toch uit bij plastic. In Aurora Dionis Dermacosmetics zit geen conserveermiddel, zodat luchtdicht verpakken noodzakelijk is. De Aloë producten bevatten wel een wortelextracten die conserverend werken, maar die zijn lang niet zo agressief (en dus effectief) als ‘gewone’ conserveringsmiddelen. Om de producten stabiel te houden is het belangrijk ze niet bloot te stellen aan licht of lucht. En de enige manier om luchtdicht te verpakken, is (tot nu toe) met plastic.

Om mijn duurzame ideaal niet helemaal op te geven, heb ik onderscheid gemaakt in twee delen van de verpakking. De flacon waar het product inzit, is van ‘low density polyethylene’. Dit type plastic wordt gezien als het beste om verse producten in te bewaren. Als de flacon warm wordt, ‘lekt’ er namelijk geen plastic uit de fles in het product, wat bij sommige andere plasticsoorten wel gebeurt. De flacon met het product gaat in een stevige plastic huls met het logo van Aurora Dionis Dermacosmetics. Dit deel van de verpakking is herbruikbaar, er kan steeds een nieuwe flacon in. Zo waarborg ik de productkwaliteit en veroorzaken mijn producten minder afval.