Hoe werkt Niacinamide in cosmetica?

Hoe werkt Niacinamide in cosmetica?

Niacinamide is helemaal hip in de wereld van cosmetica. Maar wat is het eigenlijk? Het wordt ook wel nicotinamide genoemd. Je zou kunnen zeggen het is de amide van het niacin, nicotinezuur. Vaak wordt op de verpakking 'vitamine B3' aangegeven terwijl de INCI-naam Niacinamide is. In de biochemie wordt het structuurelement van het amide vaak aangeduid als een peptidebinding. Dat is een ingewikkelde term die om uitleg vraagt, maar dat gaan we doen in een apart blogartikel. Antioxidanten zijn bekend als voedingssupplement maar inmiddels wordt Niacinamide (molecuulformule C6H6N2O) als antioxidant in allerlei producten binnen de cosmetica verwerkt. Maar werkt het echt?

Laboratorium onderzoek laat zien dat het zuur Niacinamide een soort 'packman' van vrije radicalen is. Die laatste is vaak in je lichaam, maar niet altijd, de ‘bad guys’, terwijl je op je huid en gezicht liever geen moleculen die instabieli zijn. Niacinamide reageert snel op andere stoffen die de huid degenereren. Er zijn meerdere onderzoeken die een positieve werking bevestigen. 

Naast dit laboratorium onderzoeken is er onderzoek dat aantoont dat Niacinamide in real life aangebracht op de huid een meetbaar positief effect bevestigd.  En ander onderzoek laat zien dat schade door UV zoals pigmentatie verminderd!
Het allerbeste nieuws is dat bij gebruik van Niaciamide je zelf het verschil kunt merken. Althans als het cosmeticaproduct aan een aantal voorwaarden voldoet.  Aurora Dionis heeft een hoogwaardig, effectief, 100% natuurlijk en vegan dermacosmetica product ontwikkeld. Over het geheim van de N°8 Hyaluronic Water lees je verderop meer.  

Effecten van Niacinamide op de huid

Op een rijtje zijn dat:
(Links in onderstaand rijtje verwijzen naar onderzoeken.) 

Wanneer de huid aangedaan is door of last heeft van pukkeltjes, acné, ontstekingsreacties, roodheid, pigmentvlekken, fijne lijntjes, vergrote poriën, dan is een product met Niacinamide beslist aan te raden.  Kies dan voor een een dermacosmetica product met in elk geval 4% Niacinamide. 

Voorwaarden Niacinamide in dermacosmetica

Niacinamide maar ook andere antioxidanten werken pas effectief in de dermacosmetica als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Hier lees je die van Niacinamide:

  • Combineren van Niacinamide met andere antioxidanten of actieve ingrediënten.
    Antioxidanten zijn zuren die in combinatie elkaars werking versterken. Kies voor een product waar aan meer dan alleen Niacinamide als zuur is toegevoegd.  
  • Zuurstofvrije verpakking.
    Zuren zijn heel gevoelig voor zuurstof en licht. Mocht je en potje aantreffen dat geen bescherming biedt tegen licht en zuurstof, dan heeft de fabrikant de huid niet serieus genomen. De werking is te verwaarlozen en erger de werking kan zelfs averechts zijn! Werkzame Niacinamide zit in een luchtdichte verpakking.
  • De concentratie van Niacinamide moet voldoende hoog zijn. Werkzame percentages ligt rond de 4%.
    Percentages worden vaak niet gegeven op dermacosmetica verpakkingen. Dat maakt dat je een beetje moet gissen met de volgende stelregel: ingrediënten staan in volgorde van hun procentuele aanwezigheid op de INCI-lijst. Een vermelding in het eerste deel van de INCI geeft de hoogste aanwezigheid aan. Hoe lager een ingrediënt op de lijst staat hoe minder er van in het product is verwerkt.

Geheim van Niaciamide in N°8 Hyaluronic Water

Het geheim van de Niaciamide in de Aurora Dionis Dermacosmetics N°8 is dat Niacinamide wordt gecombineerd met Hyaluronzuur. De N°8 Hyaluronic Water bevat 5% Niacinamide en 1,8% Hyaluronzuur. De uitzonderlijk hoge concentratie én combinatie van deze twee heel actieve ingrediënten geven je huid een echte boost. Ze geven ondersteuning op meerdere manieren en in meerdere huidlagen.

We noemen een paar belangrijke aspecten:

Het stimuleren van de fibroblasten die in het bindweefsel collageen aanmaken. De sterk hydraterende werking in combinatie met het opbouwen van een ceramide (lipide) huidbarrière. Een gezonde huid barrière geeft een voldoende gehydrateerde huid. Een verstoorde huidbarriere geeft vaak kleine ontstekingsreacties. Niacinamide versterkt in combinatie met Hyaluronzuur, remt deze ontstekingsreacties en verhoogt de aanmaak van het eiwit keratine en filagrine. Huid met eczeem heeft vaak een tekort aan filagrine. 

Is er een contra-indicatie voor Niacinamide?

Nee. Voor elke huid maar zeker voor de aangedane en/of droge huid, bij acné, eczeem en voor de rijpere huid biedt Niacinamide belangrijke gewenste effecten. Vanwege de kalmerende werking, zetten zelfs dermatologen bij bepaalde huidaandoeningen Niacinamide in om de huid tot rust te brengen.

 

Hydratatie N°8 met Niacinamide kopen

N°8 HYALURONIC WATER - ALL SKIN TYPES ¦ HYDRATEREND REVITALISEREND VERHELDEREND
Alle informatie van onze 100% natuurlijke vegan Hyaluronic Water staat op de product pagina in de webshop. 
Meer weten over Hyaloronzuur? Klik dan hier. 


Reiniging N°1 met Niacinamide kopen

N°1 NOURISHING CLEANSER - ALL SKIN TYPES ¦ REINIGEND VERHELDEREND

Alle informatie van onze 100% natuurlijke vegan Hyaluronic Water staat op de product pagina in de webshop.  


De producten/ingrediënten van Aurora Dionis Dermacosmetics hebben certificeringen zoals: AllergyCertified, Ecocert, SKAL Bio Controle, Demeter, BDIH, ICEA, Ecocontrol en Vegan.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.