Goed voornemen: stoppen met parfum op de huid!

Goed voornemen: stoppen met parfum op de huid!

Het einde van het jaar is altijd een moment van reflectie. Wat hebben die 365 dagen gebracht? Zijn plannen verwezenlijkt, doelen bereikt? Veel mensen maken dan ook goede voornemens. Minder roken, minder drinken, meer sporten en gezonder eten.. Als ik er een aan de lijst mag toevoegen, is het deze: stoppen met parfum op de huid.

Huidproblemen

Steeds meer mensen kampen met huidproblemen. Uit een onderzoek van het CBS en de organisatie Huidpatiënten Nederland bleek dat er tussen 2001 en 2017 ongeveer 400.000 mensen met eczeem en psoriasis zijn bijgekomen. In totaal zijn er ongeveer 1,3 miljoen mensen met deze huidproblemen.

Reinigingsproducten 

Sommige huidspecialisten zeggen dat de toename van deze huidproblemen te maken heeft met het toegenomen gebruik van reinigingsproducten. We zouden ‘te schoon’ zijn, waardoor de weerbaarheid van onze huid vermindert. Dat argument geldt sowieso al niet voor psoriasis, omdat dat een auto-immuunziekte is waarop wassen nauwelijks invloed heeft.

Wat wel invloed kan hebben op het ontstaan en verergeren van huidproblemen, is het overvloedig gebruik van producten met agressieve ingrediënten. Veel cosmeticaproducten bevatten stoffen die nodig zijn voor de stabiliteit en aantrekkelijkheid (textuur en geur) van het product, maar die een aanslag zijn op de huid. Dat geldt ook voor veel ‘werkzame stoffen’. In anti-ageing producten zitten bijvoorbeeld stoffen die de huid dunner en dus kwetsbaarder maken, terwijl adverteerders dat omschrijven als ‘de huid stimuleren om meer collageen en elastine aan te maken’.

Slechte bacteriën doden

Door dagelijks (veel) conventionele cosmeticaproducten te gebruiken, doden we niet alleen de ‘slechte’ maar ook de ‘goede’ bacteriën, degene die onze huid nodig heeft om gezond te blijven. De ‘goede’ bacteriën houden de huidflora in balans, maar krijgen door de vele agressieve producten vaak de kans niet om hun werk te doen. Een gevoelige huid wordt mijns inziens eerder veroorzaakt door verkeerde verzorgingsproducten (en voeding) dan puur door te vaak wassen.

Eigen ervaring 

In mijn praktijk heb ik maar al te vaak gezien dat huidproblemen juist opkomen als de huid niet met regelmaat en op de juiste manier wordt gereinigd. Dan ontstaan verstopte poriën, verhoorning (te veel dode huidcellen op elkaar), puistjes, jeuk en een doffe huid. 

Daar komt bij dat mensen van zichzelf meestal een neutrale geur hebben, die helemaal niet verbloemd hoeft te worden met parfum. We kunnen gaan stinken van zweet, dat klopt, maar zweetlucht wordt veroorzaakt door teveel ‘slechte’ bacteriën, die we met goede en zachte hygiëne in balans kunnen houden. Ik gebruik al jaren geen parfum meer op mijn huid en heb nog nooit gemerkt dat ik meer ben gaan zweten. Wie dus nog een goed voornemen zoekt voor 2019: stop met parfum en geparfumeerde producten voor op de huid! Niet geparfumeerde producten vind je hier

 

 
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.