Wat je moet weten over cosmetische klei

Wat je moet weten over cosmetische klei

Klei of beter gezegd kleien, zijn een natuurlijke bron en bevatten talrijke mineralen. Het is een eeuwen-oud ingrediënt uit de natuur en doet meer dan je denkt voor je huid. Kleien spelen een significante rol op aarde en in het leven van mens en dier. Naast industriële toepassingen (met name het kaolien, de witte klei) zoals in de keramiek en de papierindustrie kent klei ook cosmetische toepassingen voor het verbeteren van de huid. 

Elementen van klei

Chemisch gezien behoort klei tot de groep kaolinieten of kanditen bestaande uit aluminiumsilicaten die metalen en niet-metalen bevatten.

De belangrijkste elementen zijn:
Silicium, aluminium, titanium, ijzer, calcium, magnesium, natrium, kalium.
Vervolgens is een lange reeks andere elementen aanwezig in de vorm van sporenelementen.

Er zijn verschillende soorten (kleuren) klei zoals witte, rode, roze, groene, gele kleien. De kleur hangt af van de aanwezigheid van ijzer en de chemische toestand. Als het ijzer aanwezig is in een bepaalde staat die bivalent wordt genoemd, zijn de kleien groen. Als het ijzer aanwezig is in een andere staat die driewaardig wordt genoemd, dan kleuren de kleien rood.

Witte kleien zoals bepaald kaolien bevatten geen ijzer of als ze het bevatten is het in een laag percentage en in een vorm die de klei niet kan kleuren. Klei met een groene kleur is een jonger, onvolwassen klei en in zekere zin actiever klei dan klei met een rode kleur. 

Kleien hebben de mens in zijn ontwikkeling door verschillende beschavingen heen altijd begeleid. Klei is voornamelijk bekend door de keramische toepassingen terwijl klei ongelooflijk veel toepassingen kent met gezondheid bevorderende eigenschappen. Als cosmetische toepassing komen ze tot werking door vlak voor gebruik water toe te voegen. Het water zet de kleideeltjes aan om bijvoorbeeld talg en toxines aan zich te binden. De wetenschap is het er over eens dat klei schimmels en bacteriën kan doden. Het is niet gemakkelijk om goede onderzoeken te vinden over specifieke kleien. In dit onderzoek  is aangetoond dat groene klei een ontstekingsremmende werking heeft.

Dieren weten kennelijk ook wat goed voor hen is. Zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat de Are, een familie van papegaaien in Peru, kleibergen bezoeken. Ze nemen klei tot zich waardoor de giftige stoffen uit zaden die zij ook eten worden geneutraliseerd. 

Uit cosmetisch oogpunt zijn kleien zeldzame natuurlijke stoffen met emulgerende eigenschappen. Klei kan tegelijkertijd hydrofiele stoffen zoals water of waterige plantenextracten absorberen oliën en vetten zoals olijfolie of boter. Normaliter mengen olie en water niet goed samen maar mét klei kunnen ze een emulsie vormen tot zelfs een romig homogeen zachte substantie. Deze emulgerende eigenschap van klei wordt gebruikt om bijvoorbeeld kompressen te bereiden die zowel water als oliën bevatten.

De moeders van de kleien zijn rotsen. Onder invloed van regen en andere atmosferische invloeden zoals temperatuurwisselingen transformeren de gesteenten en worden diverse veldspaten gevormd. Strikt genomen is klei een veldspaat.

 

Herkomst therapeutische cosmetische groene klei

Er zijn over de hele wereld en op elke breedtegraad kleien te vinden zoals bijv. in Frankrijk, Engeland, Spanje, Afrika, Amerika, Australië. De groene klei zoals die van Aurora Dionis Dermacosmetics komt o.a. voor in Lombardije, Piemonte, Veneto, Emilia Romagna, Toscane, Sardinië en Sicilië.

De klei van Aurora Dionis Dermacosmetics is gecertificeerd door Demeter, BDIH, ICEA en Ecocontrol Vegan.

De groeve voor kleiwinning van Aurora Dionis Dermacosmetics bevindt zich in Zuid Italië onder perfecte condities om de oorspronkelijke werking te bewaren. Dit zijn een schone, zonnige omgeving en toegang van frisse lucht voor ventilering.  Deze klei is bijzonder door zijn oorsprong vanuit zeewater. De vorming van de klei uit deze Italiaanse groeve is naar schatting vanuit een tijdperk tussen 7 en 16 miljoen jaar geleden. In die periode waren veel veranderingen op aarde waardoor er volop uitwisseling was tussen de elementen om uiteindelijk een rijke schakering aan pure mineralen te vormen. Pollutie zoals we die nu kennen was niet aan de orde.  
De oeroude herkomst is door die specifieke condities bewaard gebleven in deze groene klei. Elke keer als de Aurora Dionis klei wordt gebruikt komen de oorspronkelijke, zuivere en krachtige elementen vrij.

Tijdens de zomermaanden, wanneer de zonnekracht sterk is wordt de klei uitgegraven en in die intense zon gedroogd. Tijdens het uitgraven heeft de klei een meer blauwe kleur. Naarmate de zon de klei verder droogt krijgt deze zijn groene kleur. Hierna wordt de klei voor Aurora Dionis in een speciale molen tot een zeer fijn, bijna ondoordringbaar poeder gemalen. Dit type maling wordt het fine-type genoemd. Om te komen tot onze high-end dermacosmetica wordt aan de klei pure hoog geconcentreerde organic aloë vera toegevoegd. Deze aloë vera bevat geen sporen van anthraquinone. Dit kan namelijk irritatie geven.  Na verdere droging verkrijgt de klei zijn lichtgrijze kleur en wordt deze in onze eigen laboratoriumopstelling zorgvuldig verpakt.

Bijzonder om te zien is dat zodra de klei in contact komt met water het weer de prachtige groene tint vertoont. Het water is de trigger om de sporenelementen en mineralen hun heilzame werking te laten doen.

Onze high-end groene klei bevat aloë vera

Over klei wordt gezegd dat deze uitdrogend werkt. De multipurpose klei van Aurora Dionis bevat de actieve groene klei in combinatie met de o.a. verzachtende werking van hoog geconcentreerde aloë vera. Lees hier meer over onze high-end aloë vera. 
De multipurpose klei is buitengewoon geschikt voor de reiniging en ondersteuning van (ook) de meest gevoelige huid. Het geheel laten indrogen van een kleimasker zonder toevoegingen wordt niet dikwijls gedaan maar is soms gewenst om volledige doorbloeding te stimuleren. Na indrogen is het natmaken van ruim water nodig. Wij raden aan om de huid daarna te verzorgen met een aloë vera serum of gel en/of een nourishing olie.

Werking van de groene klei van Aurora Dionis Dermacosmetics: 

  • Reinigen
  • Herstellen
  • Kalmeren
  • Ontstekingsremmend
  • Beschermen
  • Regenereren
  • Natuurlijke anti-aging

Wist je dat op het haar aangebrachte klei de hoofdhuid en het haar schoon en gezonder maakt? Dat zie je terug in de spiegel. Verder is de groene klei ook geschikt voor een voetbad. Het  ontspant vermoeide voeten, regenereert de huid en beschermd de aangedane plekjes/wondjes. De klei is een aanrader voor huid die is aangedaan door acné.

Aurora Dionis Multipurpose klei kopen

N°9 MULTI PURPOSE CLAY - ALL SKIN TYPES ¦ REINIGING HERSTELLEND VERHELDEREND.
Alle informatie van onze 100% natuurlijke vegan multipurpose klei staat op de product pagina in de webshop.

Kijk voor gebruik naar alle toepassingen voor de klei en het kleimasker om zodoende maximaal resultaat te halen uit de werking van de klei.  

Meer weten over de chemische en mineralogische kenmerken van de Aurora Dionis Dermacosmetics groene klei? Klik dan hier.

De producten/ingrediënten van Aurora Dionis Dermacosmetics hebben certificeringen zoals: AllergyCertified, Ecocert, SKAL Bio Controle, Demeter, BDIH, ICEA, Ecocontrol en Vegan.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.