Hoe kan Hyaluronzuur mijn huid verbeteren?

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een ingrediënt gebruikt wordt gebruikt in de dermacosmetica. Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam maar tegenwoordig ook in tal van verzorgingsproducten om de huid te verbeteren. Het is een ingrediënt dat op verschillende manieren de huid kan verbeteren en herstellen. Doe de vier checks om te weten te komen of jouw aankoop écht bijdraagt aan de werking die je er van verwacht: Een fris stralende, gehydrateerde huid die zichtbaar gladder is! Het is niet voor niets dat veel dermatologen het ingrediënt aanbevelen om rimpeltjes te vervagen.

De Engelse term is Hyaluronic Acid. De naam Hyaluronzuur is afkomstig van het Griekse woord "hyalos" (Grieks voor glas) en uronzuur omdat het voor het eerst geïsoleerd werd uit het glasvocht (van het glasachtig lichaam in het oog) Het bevat een hoog gehalte aan uronzuur. Een ander woord voor hyaluronzuur is hyaluronan.

Hyaluronzuur vervult in het lichaam diverse functies, waarbij de talrijke verschillende chemische en fysische eigenschappen van deze verbinding worden benut. Als het gaat over de huid dan speelt Hyaluronzuur een rol in het herstel van wondgenezing  én kan grote hoeveelheden vocht binden. Beide dragen bij aan het verbeteren van de huid. Waarschijnlijk heb je al een crème  of ander product in huis waarin hyaluronzuur is verwerkt. Terwijl niet alle toepassingen van het hyaluronzuur wezenlijk bijdragen aan herstel of verbetering van je huid. Goed om te weten is dat de producten van Aurora Dionis Dermacosmetics hooggeconcentreerd zijn en werkelijk het hyaluronzuur bevatten dat door de huid kan worden opgenomen. Alle producten van Aurora Dionis zijn volledig puur natuur en vegan en, ook voor de meest gevoelige huid, effectief en veilig in gebruik.

 

Het geheim van Hyaluronzuur voor je huid

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het wordt in de fibroblasten van ons bindweefsel aangemaakt. Het bijzondere is dat het wel tot 1000x zijn eigen volume aan vocht kan vasthouden. Hyaluronzuur wordt het ook op verschillende terreinen van de geneeskunde gebruikt. Het houdt gewrichten, kraakbeen en de huid soepel en veerkrachtig. Bijna de helft van al het Hyaluronzuur in je lichaam zit in je huid waar het vocht vasthoudt. Je kan het zien als een 'vulstof' die zorgt voor een huidbarrière die voldoende vocht vasthoudt. Door het vocht en volume zie je minder de fijne lijntjes of rimpels. Niet alleen is je huid minder droog maar kan deze beter herstellen van wondjes en is de huid beter beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Kortom Hyaluronzuur is een onmisbare stof in onze huid. 

Hyaluronzuur is een fundamenteel onderdeel van de lederhuid. Dankzij zijn eigenschappen de huid:

 • elasticiteit en zachtheid te verbeteren
 • resistent en tonisch te maken
 • te hydrateren en te voeden
 • te verzachten en kalmeren
 • te behandelen als  een anti-verouderingsvuller
 • makkelijker te laten herstellen en genezen .

Al na de leeftijd van 20 jaar neemt de aanwezigheid van Hyaluronzuur in de huid af. Hierdoor neemt ook het vermogen om vloeistoffen vast te houden af en verliest de huid aan elasticiteit. Overigens is Hyaluronzuur, in tegenstelling tot natrium hyaluronate (het zout van hyaluron), een vrij duur ingrediënt.

De specifieke chemische structuur geeft Hyaluronzuur talrijke eigenschappen die het zowel op medisch als esthetisch gebied nuttig maakt.

 • Stimuleren van aanmaak collageen en bindweefsel
 • Beschermen tegen virussen en bacteriën
 • Verhogen van d plasticiteit van weefsels, optimaliseren hydratatie van de huid
 • Remmen van littekenweefsel en ontstekingen.

Vier checks voor aankoop Hyaluronzuur

Voor aanschaf van een effectief Hyaluronzuur product is het goed te letten op:

 1. Herkomst en uitingsvorm 
 2. Molecuulgrootte 
 3. Concentratie in het huidverzorgingsproduct 
 4. Toepassing eindproduct 

 

1. Herkomst en vorm van het hyaluronzuur

Hyaluronzuur kan worden verkregen uit twee bronnen. Een dierlijke bron en een natuurlijke, vegan bron. De dierlijke bron als derivaat uit hanenkammen wordt steeds minder toegepast. Hyaluronzuur in huidverzorgingsproducten wordt gelukkig steeds vaker gemaakt door middel van microbiële gisting.  Dit gistingsproces van suikerriet en/of granen wordt via een technologisch proces kleiner gemaakt en homogeen gemaakt. In de kern wordt het hyaluronzuur biotechnologisch geproduceerd uit de celmembranen van micro-organismen. Bij Aurora Dionis Dermacosmetics gebruiken we uiteraard volledig vegan Hyaluronzuur én in hogere concentraties.

 

Hyaluronzuur versus natrium hyaluronate

Hyaluronzuur en natriumhyaluronaat (sodium hyaluronate) hebben vergelijkbare chemische kenmerken, maar verschillen in aard en functie.

 • Natrium hyaluronate heeft een hogere pH waarde, waardoor niet gunstig is voor onze huid. Er bestaan lagere pH versie van sodium hyaluronate, maar toch niet de beste volgens onze onderzoeken, tests en praktijk ervaringen.
 • Natrium hyaluronate heeft een ‘sterk’ onprettige geur, in vergelijking met het hyaluronzuur met ultralaag moleculair gewicht.
 • Natrium hyaluronate voelt plakkerig op de huid, hyaluronzuur niet.

 

Aurora Dionis zelf heeft ervaren dat bij gebruik van natrium hyaluronate de huid na een halve dag weer vochtarm aanvoelt, terwijl met het (echte) Hyaluonzuur de huid de hele dag mooi gehydrateerd blijft. De termen Hyaluronzuur en sodium hyaluronate worden door elkaar gebruikt. Dus op de voorkant van een product kan  staan "Hyaluronzuur" en bij de gebruikte ingrediënten staat dan ‘natriumhyaluronaat’  of ‘natrium hyaluronate’.
In 99% van de gevallen zit in een cosmetisch product het veel goedkopere sodium hyaluronate. Dit wordt in cosmetische preparaten gebufferd met natronloog om opnieuw een neutrale pH te bereiken. Samen met de andere aandachtspunten geldt meestal: goedkoop is duurkoop.

 

2. Molecuulgrootte van Hyaluronzuur

Om het hyaluronzuur zijn werk te kunnen laten doen is een afgestemde molecuulgrootte van belang samen met de kwaliteit van het hyaluronzuur. Deze afgestemde molecuulgrootte wordt verkregen vanuit een gepatenteerd proces.

Veel huidverzorgingsproducten zijn dit niet en geven aan dat het gebruikte Hyaluronzuur zorgt voor een gladde en zachte huid. Dat klopt. Maar dat is in veel gevallen omdat de (te grote) moleculen óp de huid blijven liggen. Daarmee gaat de bedoelde en meest effectieve werking en het in de huid doordringen van de stof verloren.

Een verkleining van de molecuulgrootte maakt dat de werkzame stof makkelijker op cellulair niveau ‘wordt herkent’. Dit bevordert de penetratie en effectiviteit van het product. Dus afhankelijk van de grootte/het gewicht worden verschillende functies verkregen. Hyaluronzuur is, in tegenstelling tot sodium hyaluronate, een vrij duur ingrediënt. Het bevordert:

 • intradermale penetratie
 • diepe hydratatie
 • verbetering van eigenschappen van het bindweefsel om water gedragen actieve ingrediënten op te laten nemen

Hyaluronzuur heeft een hoog moleculair gewicht van 3.000.000 dalton waardoor het niet in de huid penetreert . Vanuit een gepatenteerd proces wordt  door fermentatie van Streptococcus Zooepidemicus een ultralaag moleculair gewicht < 10.000 dalton (<10 k dalton) verkregen. Daarbij geldt: hoe lager het gewicht hoe gemakkelijker een product de epidermis kan bereiken.

 

Zeven eigenschappen van Hyaluronzuur van Aurora Dionis Dermacosmetics:

 1. biologisch, Ecocert gecertificeerd
 2. micro-organisme gefermenteerd
 3. 100% puur
 4. VEGAN
 5. ultralaag moleculair gewicht < 10.000 dalton (<10k dalton)
 6. zonder conserveermiddelen of andere toevoegingen
 7. zeer lage pH waarde

 

3. Concentratie van Hyaluronzuur

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zuur pas op zijn werk kan doen vanaf 0,5% van de werkzame stof. Terwijl bij veel producten, ook van grotere merken, het woord Hyaluronzuur voorop de verpakking meer beloofd dan de 0,01% die uiteindelijk in het product is verwerkt!

In fillers wordt doorgaans een concentratie van 2% gebruikt. De producten van Aurora Dionis Dermacosmetics bevatten een concentratie van 1,8% Hyaluronzuur. Daarmee behoort het tot de high-end skincare producten. Aurora Dionis producten die Hyaluronzuur bevatten zijn:

 • 3 SAS Aloe Serum 
 • 6 RAS Aloe Serum
 • 7 SAG Aloe Gel
 • N°8 Hyaluronic Water 

 

 4. Toepassing huidverzorgingsproduct met Hyaluronzuur

 Er is dus verschil in:

 • welk hyaluronzuur (het zuur of het zout) wordt gebruikt
 • de molecuulgrootte die het hyaluronzuur heeft
 • welke concentratie hyaluronzuur is opgenomen in het eindproduct.

Terwijl het laatste punt is heel belangrijk om te checken: Aan welk huidverzorgingsproduct wordt het hyaluronzuur toegevoegd? Betreft het een crème, serum of een andere vorm?

Bij een gevoelige huid wordt verwerking van hyaluronzuur in een crème niet geadviseerd. De samenstelling van een crème vraagt namelijk om niet natuurlijke conserveringsmiddelen waar de huid op kan reageren. Dat kan direct maar doorgaans ontstaat na langer gebruik een opgebouwde allergische reactie. 

Een crème met ook nog een laag percentage hyaluronzuur heeft een zeer beperkte werking.

Hyaluronzuur via invasieve behandeling (fillers) en producten waar de voorgaande condities op orde zijn én het ingrediënt op mee juiste wijze is opgenomen in een serum of in een andere enkelvoudige toepassing geven goede cosmetische resultaten. Daar wordt je blij van!

Weet jij wat je op je huid smeert? Lees voor gebruik de INCI van een huidverzorgingsproduct. 

Een onderzoeksrapport lezen over de werking en interactie van Hyaluronzuur? Klik hier  

Vegan hydratatie met hyaluronzuur kopen

Het geheim van de hydraterende producten van Aurora Dionis Dermacosmetics is dat ze zijn gecombineerd met of hoge concentratie hyaluronzuur of hoog geconcentreerde aloë vera.
Zo bevat de N°8 hyaluronic Water 5% niacinamide en 1,8% hyaluronzuur.
Hoge concentratie in combinatie met actieve ingrediënten geven je huid een echte boost. 

We noemen een paar belangrijke aspecten: Stimuleren van de fibroblasten die in het bindweefsel collageen aanmaken. De sterk hydraterende werking in combinatie met het opbouwen van een ceramide (lipide) huidbarrière. Een gezonde huidbarrière geeft een voldoende gehydrateerde huid. Een verstoorde huidbarriere geeft vaak kleine ontstekingsreacties. Niacinamide, en versterkt in combinatie met Hyaluronzuur, remt deze ontstekingsreacties en verhoogt de aanmaak van het eiwit keratine en filagrine. Huid met eczeem heeft vaak een tekort aan filagrine. 

Gedetailleerde informatie van onze 100% natuurlijke vegan producten met Hyaluronzuur tref je per product in de webshop. 

De producten/ingrediënten van Aurora Dionis Dermacosmetics hebben certificeringen zoals: AllergyCertified, Ecocert, SKAL Bio Controle, Demeter, BDIH, ICEA, Ecocontrol en Vegan.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.