Is zeep geschikt om gezicht te reinigen?

informatie zeep en reiniging Aurora Dionis Dermacosmetics

Het woord zeep kan duiden op het gebruik van reinigingsmiddel in allerhande producten. In dit artikel gaan we in op harde zeep om het gezicht te reinigen. Droogt zeep de huid uit? Het eerlijke antwoord is: Ja, zeep kan de huid flink uitdrogen. Dit artikel legt uit waarom zeep te gebruiken en waarop te letten bij het kiezen van een zeep het gezicht te reinigen. Aurora Dionis Dermacosmetics gebruikt alleen pure, 100% natuurlijke, organic en vegan ingrediënten in de zeep. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.

 

Hoe werkt zeep?

In zeep zit nagenoeg geen water en het bestaat uit vet en loog. Veel zepen bevatten bestanddelen zoals kokosolie, palmolie maar ook rundvet. En daarbij worden er bijna altijd geur- en kleurstoffen toegevoegd om de zeep aantrekkelijk te maken voor verkoop. Om het gezicht te reinigen op verantwoorde manier adviseren we alleen vegan zeep te gebruiken gemaakt uit 100% plantaardige ingrediënten.
Normaal gesproken zijn vet en water moeilijk te vermengen. Zeep is een emulgator waardoor olie en water wél met elkaar kunnen vermengen tot een emulsie. Zeep kan oliedruppeltjes als het ware omhullen. Op die manier verwijdert zeep samen met water de natuurlijke oliën en vuil van de huid. Het resultaat is een schone, droge huid. Huid heeft een natuurlijke pH waarde tussen de 4,5 en 5,5. Een gezonde huidbalans vraagt om afgestemde reiniging én voeding.

 

Waarom zou je zeep gebruiken?

Een gereinigde huid ontdaan van dode huidcellen geeft dat frisse gevoel waar veel mensen naar verlangen. Dat is niet gek want je huid vangt gedurende de hele dag allerlei vuilstoffen op zoals uitlaatgassen en luchtvervuiling. Maar ook van binnenuit, door te zweten, hormoonafgifte en de stoffen zoals talg voor een gezonde huid barrière.
Als je de huid niet ontdoet van dode huidcellen en schadelijke stoffen, is dat een zware belasting voor de huid. Deze kan dan niet goed ademen en er kunnen huidproblemen ontstaan. Zeep is van zichzelf basisch met een pH waarde van ongeveer 10 pH. Terecht dat mensen vragen stellen over hoe een trekkerige, droge huid te voorkomen na gebruik van zeep. Aurora Dionis Dermacosmetics ontwikkelde een 100% natuurlijke zeep mét werkzame ingrediënten. Voor de gevoelige huid zijn ook de vloeibare No 1 Nourishing cleanser en de No 9 multipurpose klei geschikt om de huid (afwisselend) mee te reinigen.

 

Hoe kan ik zeep het beste gebruiken?

Afstemming tussen huidtype en mate van gebruik is essentieel om een gezonde huidbalans te krijgen en behouden. Als zeep niet op de juiste manier gebruikt wordt kan het kwaad doen. Het droog bewaren van een stuk zeep is heel belangrijk. Leg het na gebruik weg op een manier dat het kan drogen. Bijvoorbeeld op een houten rekje. Dit voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Het gebruik van zeep is altijd in combinatie met hydraterende én verzorgende (voedende) producten.

Een droge of gevoelige huid kan niet dagelijks ingezeept worden en zeker ook niet worden afgedicht met een laag olie of vaseline. Dit laatste werkt uiteindelijk averechts.
Een gehydrateerde huid is elastisch genoeg om gedoseerd voeding in de vorm van olie op te nemen. Je kan dit zelf testen. Merk je dat aanbrengen van olie op een gereinigde huid op de opperhuid blijft liggen? Dan kan het niet doordringen tot diepere huid lagen. Het is dan niet bijzonder effectief. In die zin raden we je aan om een voor jou passend verzorgingsritueel te ontwikkelen van reinigen, hydrateren (lotion, serum) en voeden (olie).

In elk geval raden wij aan:

  • 100% puur en plantaardig
  • droog bewaren, ook na gebruik
  • dagelijkse (2x per dag) afwisselende reiniging
  • creëer een afgestemd verzorgingsritueel

 

Verzorgingsritueel

Zorg voor een verzorgingsritueel dat past in een dagelijkse routine. 

Reinigen
Reinigen met zeep, of welk product dan ook vraagt om een goede verwijdering er van. Dat doe je met water én in combinatie met een watje, vochtig doekje of washandje. Op die manier neem je het product met het vuil en de dode huidcellen mee. 
Het beste is om dit, net als bij tanden poetsen, twee keer per dag te doen. De huid voert ’s nachts veel afvalstoffen af en doet dat het beste vanuit een schone huid.

Hydrateer en pH balans terug brengen 
Hydrateer de huid na het reinigen met een lotion die de huid terug brengt in z’n oorspronkelijke pH waarde. Lager dan 7 pH valt onder ‘zuur’ en hoger dan 7 pH is ‘basisch’. Onze organen hebben een pH waarde van circa een 7,9 pH, terwijl onze huid een pH waarde tussen 4,5 en 5,5 heeft. De huid conditie is het best rondom de eigen pH waarde. Op die manier kan deze zich beschermen op indringers van buitenaf, vernieuwen en genezen van wondjes. Een minder goede conditie vergroot de kans op huidproblemen door woekeren van ‘foute’ bacteriën en schimmels.

Gebruik een lotion die het liefst 100% natuurlijk is en actieve ingrediënten bevat. Aurora Dionis Dermacosmetics koos voor de N°3, N°6, N°7 en  N°8 . De eersten verkrijgen hun hydraterende werking vanuit hoog geconcentreerde aloë vera en 1,8% hyaluronzuur. De laatste geeft een superhydratatie vanuit hyaluronzuur in combinatie met 5% niacinamide. Zorg voor een product dat na gebruik van water, en zeep,  de pH-waarde van de huid kan terugbrengen naar z’n oorspronkelijke waarde. Dat is tussen de 4,5 en 5,5 pH.

Lotion kan met losse hand aangebracht door bijvoorbeeld een watje, voorzien van het product, zachtjes te deppen over het gezicht.  Het droge, trekkerige gevoel na reiniging met zeep zal verdwijnen zodra de huid zijn eigen pH waarde heeft kunnen herstellen.

De routine van reinigen en hydrateren met lage pH waarde (dus lager dan pH neutraal) maakt de huid ontvankelijk voor verzorgende (voedende) producten die zo effectiever door de huid kunnen worden opgenomen

Verzorgen en voeden
Droge en/of gevoelige huid heeft baat aan verzorging en voeding. Dat kan het beste met een pure en natuurlijke olie. Aurora Dionis Dermacosmetics ontwikkelde pure en 100% natuurlijke olie serums die een handvol andere waardevolle eigenschappen hebben om de huid kunnen boosten. Dat zijn de N°2, N°4 en de N°5 oil serums. De olie serums bevatten werkzame ingrediënten vanuit de aloë vera gecombineerd met high-end evening primose olie, rose hip olie en jojoba.
De huid kan een  bepaalde hoeveelheid olie per keer opnemen. Neem een hoeveelheid die is afgestemd op huidtype en huidzones. Op die manier kan de huid ademen en zichzelf voeden tegelijk.

 

Welke zeep is goed?

Kies voor een natuurlijk product zonder toevoegingen zoals parfum en kleurstoffen. Kijk altijd op de verpakking wat er in de zeep zit. Aurora Dionis Dermacosmetics gebruikt pure en organic primrose olie, dat is teunisbloemolie, met zeer goede resultaten. Er is ook onderzoek gedaan naar de effecten van natuurlijke ingrediënten op huidproblemen, en het gebruik van verzeepte primrose olie. 

De onderzoeken en de eigen positieve resultaten in de praktijk zijn de basis voor de N°10 Primrose zeep van Aurora Dionis Dermacosmetics. Een vegan, pure en 100% natuurlijke zeep die prettig aanvoelt op de huid. De zeep is een combinatie van milde reiniging én actieve werkzame ingrediënten:

  • Verzeept Evening primrose oil, ook wel oenothera biennis oil, teunisbloem olie: doet de melanineproductie afnemen en heeft een ‘verlichtend effect’  op pigmentvlekken die veroorzaakt worden door blootstelling aan UVB-straling. Het bevat omega-6-zuren zoals linolzuur. De olie bevat meer dan 70% linolzuur (LA) en ongeveer 9% γ-linoleenzuur (GLA). Beide dragen bij aan de goede werking van weefsels. Ze werken als precursoren van verbindingen die leiden tot het genereren van ontstekingsremmende reactie op ontstekingsziekten, waaronder diverse huidproblemen.
  • Aloë vera: stimuleert wondgenezing, ontsmettend, verzachtend, anti-aging en draagt bij aan de bescherming tegen UVA-straling.
  • Groene klei: Met name de SiO2 Silica in de klei wordt al langer gebruikt in het behandelen van huidontstekingen en wonden. Het ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor een wond sneller dichtgaat en de aanmaak van het nieuwe weefsel beter van structuur is.

 

Aurora Dionis N°10 Primrose zeep kopen

N°10 PRIMROSE SOAP - ALL SKIN TYPES ¦ REINIGEND VERHELDEREND

Alle informatie van de N°10 Primrose zeep staat op de product pagina in de webshop.
Meer weten over de Evening Primrose olie? Klik dan hier. 
Meer weten over kenmerken van de Aurora Dionis Dermacosmetics groene klei? Klik dan hier. 

Bekijk alle reinigingsproducten zoals ook de meer vloeibare reiniger N°1 hier

De producten/ingrediënten van Aurora Dionis Dermacosmetics hebben certificeringen zoals: AllergyCertified, Ecocert, SKAL Bio Controle, Demeter, BDIH, ICEA, Ecocontrol en Vegan.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.