Heeft een kinderhuid verzorgingsproducten nodig?

Heeft een kinderhuid verzorgingsproducten nodig?

Door de jaren heen heb ik in mijn praktijk veel kinderen met huidproblemen gezien. Mijn eigen kinderen hebben eczeem en het was een frustrerende zoektocht om de juiste huidverzorging voor ze te vinden. Daarom deel ik hieronder mijn bevindingen, om ouders in een vergelijkbare situatie te helpen.

De kinderhuid 

In principe hebben kinderen geen gezichtsverzorging nodig. De kinderhuid produceert nog niet veel talg, zoals in de pubertijd, en hoeft dus niet omwille van de huid zelf gereinigd of verzorgd te worden. Kinderen worden alleen maar vies van modder, ijs en buitenspelen. Dat wordt prima afgewassen met milde reinigingsproducten met een gemiddelde pH-waarde.

Kinderen met een moeilijke huid zijn te herkennen aan schrale wangen, eczeem, of een droge, gevoelige, rode of geïrriteerde huid. Zij hebben wel baat bij extra verzorging. Overigens zeggen verschillende wetenschappers dat huidproblemen erfelijk zijn. Dat klopt in mijn eigen situatie en dat heb ik bij veel van mijn klanten ook gezien.

Huidtype 

Niet alle kinderen met een moeilijke huid zijn hetzelfde. In mijn praktijk en ook bij mijn eigen kinderen heb ik gezien dat kinderen met een lichter huidtype (I en II) vaak meer last hebben van een gevoelige huid dan kinderen met een donkerder huidtype (III en IV). Dat geldt dan weer niet voor kinderen met een heel donker huidtype (V of VI), wier huidproblemen vooral door het Nederlandse klimaat worden veroorzaakt.

Kinderen met huidtype I en II hebben een lichte huid, licht haar en lichte ogen. Zij hebben weinig pigment en daardoor meer kans op een rode en gevoelige huid. Kinderen met huidtype III of IV hebben een licht gepigmenteerde huid, bruin haar en bruine ogen. Hun huid is meestal sterk en huidproblemen zijn vaak op te lossen met de juiste verzorging. Kinderen met huidtype V of VI (donkere huid, donker haar en ogen), hebben vooral last van de droge en koude lucht in Nederland. Als zij in warmere landen met een hogere luchtvochtigheid zijn, wordt hun huid vanzelf beter.

Behandelen 

Dat huidproblemen erfelijk zijn, wil niet zeggen dat ze niet te behandelen zijn. Integendeel. Een groot deel van de huidproblemen kan worden verholpen door te stoppen met het gebruik van ‘verkeerde’ producten, dat wil zeggen: producten met agressieve ingrediënten. Natuurlijke en zachte ingrediënten en de juiste, milde, behandeling kunnen de huid weer gezond, elastisch en sterk maken. De producten van Aurora Dionis Dermacosmetics kunnen een mooi beginpunt zijn.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.