De Wetenschap van de Huidmicrobiota: Van Bacteriën tot Schimmels

microbiota Aurora Dionis Dermacosmetics

 

  • De huid is bevolkt met miljarden micro-organismen verzameld onder de term huidmicrobiota.
  • De huidmicrobiota beschermt tegen invasieve ziektekiemen.
  • De verandering van de huidmicrobiota bevordert infecties van de huid.
  • De huidmicrobiota moet goed worden verzorgd met verzachtingsmiddelen of probiotica.

In het intrigerende rijk van de microbiota bevinden zich een aantal fascinerende feiten die ons inzicht verschaffen in de wereld van micro-organismen die ons omringen. Microbiota is een overkoepelende term voor levende organismen die te klein zijn om met het blote oog te zien.

Microbiota en Microbiome: De termen microbiota en microbiome worden soms door elkaar gebruikt, maar ze hebben enige nuance:

Microbiota verwijst naar de gemeenschap van micro-organismen in een specifieke omgeving, zoals de huid of darmen, en heeft betrekking op hun aanwezigheid en diversiteit.

Microbiome daarentegen richt zich op het genetische materiaal, zoals DNA of RNA, van deze micro-organismen in dezelfde omgeving, waardoor wetenschappers inzicht krijgen in de genen en genetische variatie binnen deze groep micro-organismen.

Hier zijn enkele boeiende feiten over deze microscopische gemeenschappen:

Meer Microben dan Lichaamscellen: Het is misschien verbazingwekkend, maar onze eigen microben overtreffen in aantal onze lichaamscellen. Ons lichaam is een ecosysteem waarin microben overvloedig aanwezig zijn.

Overal Met Ons Mee: Microben zijn als een aura om ons heen; ze volgen ons overal waar we gaan. Van onze huid tot onze ingewanden, overal zijn deze microscopische metgezellen te vinden.

Veranderingen na de Dood: Zelfs na de dood blijft de dynamiek van microbiota doorgaan. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de samenstelling van microbiota in ons lichaam na overlijden verandert.

Fecale Transplantatie als Behandeling: Fecale transplantatie, waarbij de microbiota van een gezonde donor wordt overgedragen op een patiënt met een verstoorde darmmicrobiota, is een behandelingsoptie die steeds meer erkenning krijgt. Het kan effectief zijn bij het herstellen van een gezonde darmmicrobiota.

Ons overleven hangt af van bacteriën: Ons bestaan is indirect afhankelijk van bacteriën en andere micro-organismen. Deze kleine levensvormen zijn cruciaal voor onze spijsvertering, immuniteit en nog veel meer.

Hier zijn enkele functies van de microbiota die de huid ondersteunen:

Bescherming tegen Binnendringende Pathogenen: De microbiota helpt de huid beschermen tegen binnenvallende ziekteverwekkers door middel van concurrentie, regulatie en educatie van ons immuunsysteem. Het immuunsysteem leert te herkennen welke microben gunstig zijn, welke schadelijk zijn en welke neutraal.

Co-evolutie met de Gastheer (ons lichaam): De micro-organismen in onze microbiota passen zich aan in reactie op veranderingen in de gastheer, zoals leeftijd, hormonale balans, omgeving en dieet. Dit betekent dat microbiota en gastheer samen evolueren.

Interactie met de ons lichaam: De interactie tussen de gastheer (ons lichaam) en de microbiota is bi-directioneel. Dit betekent dat de gastheer de microbiota beïnvloedt en vice versa. Het is een wederzijdse relatie waarin beide partijen invloed op elkaar uitoefenen.

De microbiota kan worden beschreven aan de hand van verschillende soorten interacties:

  • Mutualisme (Voordelig): Dit is een voordelige interactie waarbij zowel de micro-organismen als de gastheer (ons lichaam) voordeel halen uit de relatie. Het is een win-winsituatie.
  • Commensalisme (Voordelig): Hierbij halen de micro-organismen voordeel uit de gastheer (onze lichaam) zonder deze schade toe te brengen. Het is gunstig voor de micro-organismen, maar heeft geen significante invloed op de gastheer (ons lichaam).
  • Parasitisme (Schadelijk): Bij deze interactie hebben de micro-organismen voordeel ten koste van de gastheer, wat schade aanricht aan de gastheer (ons lichaam).

Bij gezonde huidmicrobiota is de relatie meestal mutualistisch of commensaal, waarbij micro-organismen en de gastheer samenwerken of op zijn minst elkaar niet schaden. Ze beschermen de huid tegen pathogenen en bevorderen de algehele gezondheid van de huid. Als deze balans verstoord raakt, kan dit leiden tot huidaandoeningen of andere problemen.

Het begrijpen van de microbiota van de huid en hoe deze onze gezondheid beïnvloedt, is een boeiend gebied van wetenschappelijk onderzoek dat steeds meer aandacht krijgt. Het heeft ook geleid tot nieuwe benaderingen voor de ontwikkeling van huidverzorgingsproducten en behandelingen die gericht zijn op het in stand houden van een gezonde huidmicrobiota.

Het gebruik van natuurlijke producten, zoals die van Aurora Dionis Dermacosmetics, die geconserveerd zijn met probiotica, biedt zeker een waardevolle toevoeging aan huidverzorging. Probiotica, zoals lactobacillus, zijn micro-organismen die van nature in onze omgeving voorkomen en vaak worden geassocieerd met gezonde darmmicrobiota. Hier is hoe deze probiotica kunnen bijdragen aan het herstellen van de balans in de huidflora:

Huidflora Balans: De microbiota van de huid kan uit balans raken als gevolg van verschillende factoren, zoals agressieve reinigingsmiddelen, overmatig gebruik van antibiotica, en zelfs milieuverontreinigingen. Dit kan leiden tot huidaandoeningen zoals acne, rosacea, en andere irritaties. Door probiotica, zoals lactobacillus, toe te voegen aan huidverzorgingsproducten, kunnen deze producten helpen de microbiota van de huid weer in evenwicht te brengen. Dit betekent dat ze gunstige micro-organismen bevatten die de groei van schadelijke microben kunnen onderdrukken en zo de gezondheid van de huid kunnen verbeteren.

Natuurlijke Conservering: Het gebruik van probiotica als conserveringsmiddel is ook een milieuvriendelijke benadering, omdat het kan helpen schadelijke chemicaliën en synthetische conserveringsmiddelen te vermijden. Dit draagt bij aan het behoud van de natuurlijke balans van de huid zonder deze bloot te stellen aan potentieel schadelijke stoffen.

Milde en Natuurlijke Verzorging: Natuurlijke huidverzorgingsproducten met probiotica, zijn vaak milder voor de huid, wat betekent dat ze geschikt kunnen zijn voor mensen met een gevoelige huid. Ze kunnen helpen bij het verminderen van irritatie en roodheid terwijl ze de huid voeden en beschermen.

Ondersteuning van Huidbarrière: Probiotica kunnen bijdragen aan het behouden van een gezonde huidbarrière. Een gezonde huidbarrière is essentieel voor het behouden van de hydratatie, bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf en het voorkomen van vochtverlies. Het helpt ook om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Kortom, het gebruik van probiotica in natuurlijke huidverzorgingsproducten, zoals die van Aurora Dionis Dermacosmetics, is een innovatieve aanpak om de huidflora in balans te brengen en tegelijkertijd de gezondheid van de huid te ondersteunen. Het draagt bij aan een milde en natuurlijke huidverzorgingsroutine, die zowel de gezondheid van de huid als het milieu bevordert.

 
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.