5% korting op uw allereerste bestelling! gebruik code YFNH1DZ7Q39Z

Parfum? Nee bedankt!

Parfum? Nee bedankt!

Met de feestdagen in aantocht zijn overal weer parfumreclames te zien. Het ene flesje ziet er nog luxueuzer uit dan het andere. Er eentje geven of krijgen voelt als een grote verwennerij, want wie wil er nou niet lekker ruiken?

Allergieën 

Helaas is parfum voor veel mensen geen goed cadeau, omdat ze er allergisch voor zijn. Ze krijgen er jeuk van, rode vlekken, een gevoel van branderigheid of zelfs een schilferende huid. Van allergie kom je nooit meer af. Het enige dat werkt is de stof waar je allergisch voor bent vermijden.

Steeds meer mensen 

In bijna alle cosmeticaproducten die we dagelijks gebruiken, zit parfum. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen daar niet tegen kunnen en allergie ontwikkelen. Helaas geldt dat ook voor kinderen onder de drie jaar. Hun kwetsbare huidje bezwijkt gewoon onder alle zwaar geparfumeerde baby- en kinderproducten.

Test het 

Om erachter te komen of je allergisch bent, kun je een test laten doen bij de dermatoloog. In die test zitten alleen de geurstoffen waarvan bekend is dat ze allergie kunnen veroorzaken. Er bestaan helaas nog veel meer parfumstoffen die ook problemen kunnen geven.

Om zelf te testen of je allergisch bent, smeer je een product een paar dagen aan de binnenkant van de elleboog of knieholte. De huid is daar heel dun en reageert veel makkelijker dan op andere plekken. Als hij rood of branderig wordt of gaat jeuken, ben je waarschijnlijk allergisch.

Nooit meer parfum?

Betekent een parfumallergie dat je nooit meer parfum kunt gebruiken? Niet op de huid in ieder geval, al kan een beetje op het haar of op kleding in sommige gevallen wel. Zelf heb ik een parfumallergie, maar als ik het op mijn haar of kleding spuit, verdraag ik het wel.

Overigens is het mij opgevallen dat steeds meer jongeren in mijn praktijk parfumvrije huidverzorging willen met zo min mogelijk ingrediënten. Zij worden deze kerst waarschijnlijk niet blij van exotisch vormgegeven flesjes met zoete walmen. Wat zou het mooi zijn als dat de toekomst is!