(natuurlijk) Parfum? Nee bedankt!

(natuurlijk) Parfum? Nee bedankt!

Met de feestdagen in aantocht zijn overal weer parfumreclames te zien. Het ene flesje ziet er nog luxueuzer uit dan het andere. Er eentje geven of krijgen voelt als een grote verwennerij, want wie wil er nou niet lekker ruiken?

Allergieën 

Helaas is (natuurlijk) parfum voor veel mensen geen goed cadeau, omdat ze er allergisch voor zijn. Ze krijgen er jeuk van, rode vlekken, een gevoel van branderigheid of zelfs een schilferende huid. Van allergie kom je nooit meer af. Het enige dat werkt is de stof waar je allergisch voor bent vermijden.

Steeds meer mensen allergisch voor (natuurlijk) parfum 

In bijna alle cosmeticaproducten die we dagelijks gebruiken, zit (natuurlijk) parfum. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen daar niet tegen kunnen en allergie ontwikkelen. Helaas geldt dat ook voor kinderen onder de drie jaar. Hun kwetsbare huidje bezwijkt gewoon onder alle zwaar geparfumeerde baby- en kinderproducten.

Test het 

Om erachter te komen of je allergisch bent, kun je een test laten doen bij de dermatoloog. In die test zitten alleen de geurstoffen waarvan bekend is dat ze allergie kunnen veroorzaken. Er bestaan helaas nog veel meer (natuurlijk) parfumstoffen die ook problemen kunnen geven.

Om zelf te testen of je allergisch bent, smeer je een product een paar dagen aan de binnenkant van de elleboog of knieholte. De huid is daar heel dun en reageert veel makkelijker dan op andere plekken. Als hij rood of branderig wordt of gaat jeuken, ben je waarschijnlijk allergisch.

Nooit meer (natuurlijk) parfum?

Betekent een (natuurlijk) parfumallergie dat je nooit meer (natuurlijk) parfum kunt gebruiken? Niet op de huid in ieder geval, al kan een beetje op het haar of op kleding in sommige gevallen wel. Zelf heb ik een parfumallergie, maar als ik het op mijn haar of kleding gebruik, verdraag ik het wel.

Overigens is het mij opgevallen dat steeds meer jongeren in mijn praktijk parfumvrije huidverzorging willen met zo min mogelijk ingrediënten en zonder (natuurlijk) parfum/geuren. Zij worden deze kerst waarschijnlijk niet blij van exotisch vormgegeven flesjes met zoete walmen. Wat zou het mooi zijn als dat de toekomst is!

Zie een recente wetenschappelijk onderzoek over (natuurlijk) parfum. Dit onderzoek gaat over lavendel bijvoorbeeld om er eentje op te noemen

Hoe komt eigenlijk dat (natuurlijk) geuren zoals lavendel bijvoorbeeld allergische reacties kunnen geven? Zie een klein indruk van een (natuurlijk) lavendel soort en kijk zelf wat de samenstelling is:

Heb jij vragen en/of opmerkingen? Laat dan ons snel weten en neem contact met ons op.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.