Heeft een babyhuid verzorgingsproducten nodig?

Heeft een babyhuid verzorgingsproducten nodig?

U heeft ze vast wel eens gezien of gekocht, heerlijk ruikende en zacht schuimende babyproducten. Helaas zitten er vaak agressieve ingrediënten in, die de huid eerder beschadigen dan beschermen. Na jarenlange ervaring in mijn praktijk en als moeder ben ik tot de conclusie gekomen dat de meeste baby’s geen producten voor hun huid nodig hebben. Hieronder leg ik uit waarom.

pH-waarde 

De huid van pasgeboren baby’s heeft een pH-waarde van 6 tot 7,5. In de weken na de geboorte zakt die tot ongeveer dezelfde zuurgraad als die van een volwassen (5 tot 5,5). In deze eerste weken kunnen baby’s gevoeliger zijn voor infecties en schimmels, zodat het belangrijk is ze juist niet te vaak te wassen. Als u in deze periode te vaak zeep of schuimende babyproducten gebruikt, kan dat de pH-waarde van de babyhuid (te) sterk verstoren.

In bad stoppen

Een ander advies dat ik ouders graag zou geven, is dat ze hun baby niet elke dag in bad stoppen. Warm water droogt de huid uit en net als van zeep moet een babyhuid daarvan herstellen. Baby’s zijn niet vies, alleen hun billetjes, gezicht en handjes moeten wat vaker worden schoongemaakt. Doe dit het liefst met milde producten en ‘zacht’ water (met weinig calcium).

Berg 

Baby’s hebben een beschermende laag op hun hoofdhuid, berg. Als ouders dat continu verwijderen, brengt dat het risico met zich mee dat kinderen jaren later een gevoelige hoofdhuid ontwikkelen. Talkpoeder is ook iets om af te raden. Het ruikt misschien lekker, maar stuift ook makkelijk in de lucht en komt direct in de longen terecht. Babylongen kunnen dat nog niet goed bewerken.

Slechte stoffen 

Een laatste punt is dat veel baby verzorgingsproducten bestaan uit pure aardolie: paraffine, Vaseline, etc. Deze stoffen leggen een afsluitend laagje op de huid zodat hij niet meer zelf ‘ademt’. Op termijn verzwakt de huid daardoor, omdat hij zijn functies niet meer goed kan uitoefenen.

Voor de babyhuid is het dus het beste om zo min mogelijk te badderen, schuimen en poederen. Dat vergt alleen wel wat zelfbeheersing van de ouders.




Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.