Goede ingrediënten zijn de basis

Goede ingrediënten zijn de basis

We weten allemaal dat het succes van ieder recept staat en valt met het kiezen van de juiste ingrediënten. Of het nu een appeltaart, een boekenkast of een huidverzorgingsproduct is. Bij al deze voorbeelden is het van belang een goede kwaliteit van ingrediënten te nemen. Voor een appeltaart wil je de goede ingrediënten gebruiken voor een gezonde en vooral lekkere taart. Bij een boekenkast wil je goed hout en schroeven gebruiken zodat hij niet instort.

Huidverzorgingsproducten

Ook bij huidverzorgingsproducten is dit veel belangrijker dan veel mensen denken. Zeker als je bewust met je gezondheid (bijv. ook voeding) bezig bent, weet je dat je huid ook stoffen opneemt in het lichaam. Dan wil je wel zeker weten dat wat je erop smeert ook puur en vers is en ook optimaal kan werken.

Overwegingen

Bij het ontwikkelen van mijn productlijn is het belangrijkste dat ik een garantie kan geven ten aanzien van de versheid en puurheid van de producten. Ik ben dus op zoek gegaan naar pure en verse ingrediënten zonder toevoegingen.

Bij het zoeken naar een producent voor bijvoorbeeld de oliën die ik wil gebruiken, let ik er bijvoorbeeld op dat de olie vers, puur en niet geraffineerd of gedeodoriseerd is. Zoals velen al weten, een koude persing zorgt ervoor dat de positieve en natuurlijke eigenschappen van de olie onaangetast blijven. Wat veel mensen niet weten is dat het toevoegen van een geurtje aan een product juist kan leiden tot huidirritaties of allergie.

Sommige allergieën ontstaan pas na verloop van tijd dus dan is het des te lastiger erachter te komen waar het doorkomt (weet ik helaas uit eigen ervaring). Aangezien de oliën die ik gebruik voor de Aurora Dionis Dermacosmetics producten snel door de huid opgenomen worden, vervliegt de eventuele geur binnen enkele seconden. Met andere woorden, het toevoegen van geur is niet noodzakelijk dus doe ik het niet.

Daarnaast wordt olie soms ook vermengd met goedkopere oliën. Hoe vaak heb ik niet met een flesje olie in handen gestaan waarbij de olie op het etiket slechts een klein onderdeel van de inhoud van het flesje was (en de rest zonnebloemolie of iets dergelijks).

Ook vind ik het erg belangrijk dat de olie biologisch is. Pesticides die gebruikt worden in de landbouw komen deels in het product terecht. Aangezien het idee om pesticides op mijn huid te smeren (al is de hoeveelheid nog zo minimaal) mij niet echt aantrekt, zijn biologische ingrediënten een harde voorwaarde voor mij.

Producenten

Om er zeker van te zijn dat de ingrediënten aan mijn (hoge) eisen voldoen, ben ik jarenlang op zoek geweest naar de juiste producenten. Naast de overwegingen die ik had, is versheid ook van groot belang. Oude olie wordt immers ‘ranzig’, zeker als het in een verkeerde (niet luchtdichte) verpakking wordt verkocht. Daarom zocht ik naar producenten waar ik ook kleine hoeveelheden kon bestellen zodat versheid gegarandeerd kan worden.

Ik koop mijn ingrediënten ook direct bij de producent in. Op deze wijze kan ik controleren of de certificaten origineel zijn, referenties vragen en heb ik meer inzicht in de werkwijze van de producent. Ik heb hierbij geleerd welke documenten in moet opvragen bij de producent om te zien wat het product werkelijk bevat.

Ik heb een keer informatie opgevraagd bij een bekende Europese producent van een veel verkochte pure en biologische olie. Ik schrok enorm toen ik deze analyse op papier zag. Deze olie was gemengd, niet biologisch, niet koud geperst, genetisch gemodificeerd, gedeodiseerd en vol met essentiële oliën.

Dit laatste behoeft wellicht enige toelichting. Essentiële oliën kunnen in sommige gevallen een positieve bijdrage leveren (bij beperkt en verdund gebruik op de huid). Echter, in mijn ervaring, komt het vaker voor dat de huid hierop allergisch reageert of dat er, in combinatie met de zon, juist huidvlekken kunnen ontstaan. Hierdoor heb ik ervoor gekozen geen essentiële oliën te gebruiken zodat de producten van Aurora Dionis Dermacosmetics door iedereen zonder problemen gebruikt kunnen worden.

De zoektocht gaat door...

Het is een hele lange zoektocht geweest voordat ik de juiste ingrediënten voor mijn verzorgingsproducten had gevonden. Ik heb veel producten eerst op mijzelf uitgetest met wisselende en soms minder prettige resultaten. Ik bleef me verdiepen in de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek om zo de kennis op te doen over wat wel en niet werkte op de huid. Niet alleen de eigenschappen van een bepaalde olie zijn van belang, het productieproces is minstens zo belangrijk. Vandaag de dag pluk ik de vruchten van deze investering, ik heb de kennis om de juiste ingrediënten voor mijn producten uit te kiezen.

Mijn zoektocht is niet voorbij, waarschijnlijk eindigt deze nooit? Ik blijf op zoek zodat ik voldoende opties heb als een bestaande producent zou uitvallen. Daarnaast kijk ik ook continu naar nieuwe ingrediënten voor de verdere ontwikkeling van mijn productlijn. Ik vind het namelijk zeer belangrijk om garantie te blijven geven op de kwaliteit van mijn producten.

Voor vragen, opmerkingen of extra informatie, mail naar info@auroraskincare.nl

Over Aurora 

Aurora Dionis is in 2008 gestart met Aurora Skin Care. Zij gelooft dat iedereen een huid in optimale conditie verdient en daarom is het haar missie om mensen te helpen weer een soepele, probleemloze huid te krijgen of te behouden. In een zoektocht naar een oplossing voor haar eigen huidproblemen, doet Aurora continu onderzoek naar de effecten van natuurlijke ingrediënten op huidproblemen. Ze heeft haar eigen productlijn ontwikkeld: Aurora Dionis Dermacosmetics.
Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.