5% korting op uw allereerste bestelling! gebruik code YFNH1DZ7Q39Z

Skiën? Vergeet niet te smeren!

Skiën? Vergeet niet te smeren!

Met de voorjaarsvakantie in aantocht bereiden veel mensen zich voor op wintersport. Ski’s, mutsen en handschoenen staan hoog op de paklijst, maar vergeet u de zonnebrandcrème niet?

In de bergen is het zonlicht scherp en fel. Als de huid te lang wordt blootgesteld aan UV-stralen, kunnen die huidveroudering en DNA-schade veroorzaken. Een goede bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen is dan ook noodzakelijk. Toch blijft het lastig een goed product te kiezen.

Mijn klanten hebben mij regelmatig gevraagd of ik producten met zonnefilters ga ontwikkelen. Nadat ik me heb verdiept in de wetenschappelijk literatuur heb ik besloten dat (nog) niet te doen. Bij Aurora Dionis Dermacosmetics staan huidvriendelijkheid en milieuvriendelijkheid voorop. Met de bestaande opties voor zonnefilters zijn die in mijn beleving niet volledig gegarandeerd.

Op het eerste gezicht zijn de benamingen van de verschillende soorten zonnefilters nogal verwarrend. Een chemisch filter heet ook wel organisch, omdat er koolstofverbindingen inzitten. Organisch verwijst dus niet naar biologisch of natuurlijk, maar naar de tak van scheikunde die zich bezighoudt met organische verbindingen.

Chemische filters absorberen ultraviolette stralen. Voorbeelden zijn benzophenone, avobenzone, octocrylene en methoxycinnamate. Een nadeel van chemische filters is dat ze door de bovenste huidlaag dringen en irritatie kunnen veroorzaken. Bovendien zijn ze niet goed voor het milieu. Van benzophenone is bekend dat het koraal aantast.

Tegenover de chemische filters staan fysische of minerale filters. Dit zijn ‘echte’ natuurlijke filters. Tenminste, als je ‘natuurlijk’ definieert als de tegenhanger van synthetisch, namelijk stoffen die weinig chemische bewerkingen hebben ondergaan.

Een fysisch filter legt een laagje op de huid dat zonnestralen weerkaatst. Voorbeelden zijn van minerale filters zijn titanium dioxide en zinkoxide. Als de deeltjes niet kleiner zijn gemaakt met behulp van nanotechnologie geven ze alleen wel een witte waas op de huid.

Hoewel fysische filters minder irriterend zijn voor de huid, kunnen ze ook slecht zijn voor het milieu. Dat risico is het grootst bij zwemmen, als het hele lichaam is ingesmeerd. Tijdens wintersport heeft alleen het gezicht bescherming nodig tegen de zon.

Zelf gebruik ik zo min mogelijk zonnebrandcrème. In de zomer blijf ik op de heetste uren van de dag in de schaduw en de rest van de dag draag ik dunne kleren en een hoed. Tijdens wintersport smeer ik mijn gezicht in met een fysisch filter. Dat geeft wel een witte waas, maar dat heb ik liever dan een irritatie van mijn gevoelige huid.

Lees hier de laatste onderzoeken over Titandioxide en Zinkoxide