Cosmetica verpakken in gerecycled plastic?

Cosmetica verpakken in gerecycled plastic?

Het klinkt mooi: cosmetica verpakken in gerecycled plastic. De enorme berg plastic afval groeit en groeit, terwijl we de meeste verpakkingen meteen weggooien als we thuiskomen. Kunnen we zoveel plastic niet nuttig hergebruiken en er bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen van maken? Dat is minder simpel dan het lijkt.

Soorten plastic 

Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten plastic dat het amper zin heeft om over plastic als één materiaal te spreken. Er zijn harde plastics, zachte plastics, vloeibare en buigbare. Al die soorten hebben andere eigenschappen (en toegevoegde stoffen om die eigenschappen mee te versterken). Een voedselverpakking is vaak van een ander soort plastic gemaakt dan een cosmeticaverpakking of tasje. Toch belanden al deze soorten door elkaar in de inzamelbak voor plastic.

Helaas wordt een groot deel van het ingezamelde plastic afval helemaal niet verwerkt tot nieuw plastic, maar verbrand. Dat is goedkoper dan het verder uit te sorteren en verwerken tot een nieuw materiaal. Het plastic dat wel wordt gerecycled is vaak minder stevig en stabiel, mede omdat het onder zulke hoge temperaturen is verwerkt dat sommige ‘positieve’ eigenschappen verloren zijn gegaan. Ook zijn aan die verschillende plasticsoorten in hun eerste levensfase allerlei stoffen toegevoegd die het recyclen bemoeilijken.

Gerecyclede verpakkingen 

Voedsel, cosmetica en geneesmiddelen mogen in de EU nog niet worden verpakt in gerecycled plastic. Op zich is dat goed, want het is belangrijk dat verpakkingen stabiel en veilig zijn. Ze mogen niet breken of verkleuren en het is ook niet de bedoeling dat er stoffen uit de verpakking in het product terechtkomen. Tegelijkertijd wordt het hergebruik van plastic daardoor afgeremd, omdat het niet loont om het inzamelings- en verwerkingsproces van plastic anders in te richten.

Een andere oplossing zou plastic van hernieuwbare bronnen kunnen zijn, zoals maïs of suikerriet. Het lastige met dit type plastic is dat evenmin geschikt is om cosmetica in te verpakken. Cosmetica moet na verpakken tot wel drie jaar goed kunnen blijven. Dat kunnen fabrikanten van plastic op hernieuwbare bronnen nog niet garanderen.

Toekomst 

Kortom, het is absoluut noodzakelijk om minder plastic te gebruiken en te kijken naar alternatieven zoals recyclen en/of plastic op basis van hernieuwbare bronnen. Toch lijkt het erop dat deze opties voor cosmetica nog toekomstmuziek zijn.




Huidtype: Vet

Kenmerken van een vet huidtype op een rijtje:

• glimt vrij snel

• de poriën zijn duidelijk te zien

• toont op latere leeftijd rimpels

• kan na reinigen droog, trekkerig aanvoelen en glimt daarna weer snel 

• is relatief dik 

• heeft sneller last van puistjes en/of onzuiverheden

• heeft geregeld zwarte puntjes

Het gebruik van probiotica, alfahydroxyzuur (AHA), silicium, magnesium, vetzuren en cermamidem helpen de vette huid herstellen en de poriën verfijnen van de huidstructuur.